Elevii și studenții nu mai sunt scutiți de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) dacă obțin venituri sub nivelul salariului minim pe țară

CASS elevi si studenti

Conform Codului fiscal, elevii și studenții fără venituri sunt încadrați în categoria persoanelor exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Dacă aceștia înregistrează însă venituri salariale din activități independente din activități agricole, silvicultură sau piscicultură, ei datorează această contribuție. Până in data de 18 Iulie 2022 aceștia datorau CASS doar dacă veniturile lor depășeau valoarea salariului de bază minim brut pe țară, dar, odată cu publicarea OG 16/2022, plafonul unui venit minim a fost eliminat, iar contribuția e datorată fără să se mai țină cont de nivelul veniturilor obținute.

OG 16/2022 aduce modificări importante Codului fiscal și în cazul categoriilor de persoane fizice care sunt exceptate de la plata CASS. Astfel copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, ucenicii sau studenții, studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, dar și persoanele care urmează instruire pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști, sunt scutiți de la plata CASS atâta timp cât nu înregistrează venituri salariale, din activități independente din activități agricole, silvicultură sau piscicultură.

Actul normativ elimină pragul existent anterior pentru scutirea de la plata CASS în cazul categoriilor menționate, în situația în care obțin venituri din salarii, din activități independente ori din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

În consecință, începând cu 18 iulie 2022 elevii, studenții și cei ce se pregătesc să devină soldați sau gradați profesioniști ce au venituri din salarii, activități independente sau agricultură datorează CASS, indiferent de nivelul acestor venituri.

Anterior aceștia erau scutiți de contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) dacă nu obțineau venituri sau dacă toate veniturile lor obținute din salarii, din activități independente, agricultură, silvicultură și piscicultură se încadrau în limita salariului minim brut pe țară.

Printre multe alte modificări, OG 16/2022 a schimbat  regulile de acordare a deducerilor personale și a impus suprataxarea contractelor part-time. Citițțimai multe despre acestea în articolele publicate de AFSRU.

Meniu