Clasificarea Ocupațiilor din România s-a îmbogățit cu 7 noi ocupații

Clasificarea Ocupațiilor din România s-a îmbogățit cu 7 noi ocupații

În luna mai a fost a fost oficializată actualizarea Clasificării Ocupațiilor din România (COR) cu a şapte noi ocupaţii şi modificarea mai multor ocupații conform Ordinului Ministerului Muncii nr. 644/2022. Ordinul a intrat in vigoare la data de 25 mai 2022.

Cele șapte noi ocupații sunt:

Nr. crt. Denumirea ocupației Cod COR
1. creator/conceptor articole vestimentare 311944
2. expert comunicare guvernamentală 243224
3. expert e-guvernare 242234
4. inspector de urmărire și administrare bunuri 261924
5. manager comunicare guvernamentală 121311
6. specialist marketing online 243105
7. tehnician de radiologie și imagistică licențiat 226928

Ce-a de-a doua schimbare vizează mici ajutări legate de ocupațiile existente în Clasificarea Ocupațiilor din România .

Astfel, se mută ocupația „instructor de dans“ din grupa de bază 2653 Dansatori și coregrafi în grupa de bază 3423 Instructori și coordonatori de programe de pregătire fizică și activități recreative la codul 342310. Se redenumește ocupația „operator la utilaje de forjat dirijat“ ca „operator la utilaje de foraj dirijat“ și păstrează același cod 834204 în grupa de bază 8342 Conducători de mașini și utilaje terasiere.

Nu este prima dată când Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) se modifică anul acesta. În luna februarie, COR-ul a fost reorganizat prin introducerea mai multor meserii noi aliniate tendințelor din piața muncii, dar și în sens invers, ca urmare a mutării ocupațiilor care nu se mai practică în așa numita grupă reziduală. La acel moment au fost introduse 69 de noi ocupații, printre care job-uri ca expert în securitate cibernetică, arhitect de interior, consilier filosofic, barman preparator de cafea (barista), stilist extensii gene sau degustător de cafea. Meseriile care nu mai sunt de actualitate includ poziții ca inspector telegrame, pâslitor, telexist, topitor in și cânepă, șef vagon poștal, carbonizator textile, decapsulator, etc. Acestea au fost introduse în grupa reziduală, existând însă varianta de reactivare la solicitarea companiilor angajatoare, dacă va fi cazul.

Sursa foto – freepik.com

Noutăți

Meniu