Concediul de 45 de zile pentru îngrijirea bolnavilor de cancer este acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni

Concediul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer

De anul acesta, printre concediile medicale plătite pe care salariații le pot solicita, avem și concediul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer. Acesta are o durată maximă de 45 de zile calendaristice pe an și este acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni.

Legea 24/2022, care a introdus concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, a fost publicată în luna februarie a anului curent în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare după două luni de la apariție, respectiv din 16 aprilie 2022.

Concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer poate avea o durată maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient. Conform legii „beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”.

Indemnizația lunară brută aferentă concediului este în cuantum de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare și este suportată integral de stat.

În plus, atât salariatul, cât și pacientul pe care acesta îl îngrijește, au dreptul la cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică anual și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică clinică, al căror cost este suportat tot de stat. Facilitatea privitoare la serviciile psihologice se va aplica însă la un an de la apariția legii în Monitorul Oficial, respectiv din 16 februarie 2023.

„Activitățile de îngrijire implică adesea sacrificii, inclusiv dificultăți în reconcilierea activităților profesionale cu cele de îngrijire, pierderea venitului actual ca urmare a reducerii programului de lucru și impactul pe termen lung asupra veniturilor îngrijitorilor la bătrânețe. Acest lucru perpetuează și inegalitățile dintre sexe. În plus, responsabilitățile îngrijitorilor le pot afecta, de asemenea, bunăstarea fizică și, în special, sănătatea mintală. (…)” se arata in motivarea actului normativ.

În acest sens, în acord cu planul european, în scopul asigurării unei vieți mai bune pentru pacienții bolnavi de cancer, propunerea legislativă extinde riscurile asigurate, astfel încât orice asigurat în condițiile ordonanței de urgență să obțină drepturi inclusiv în cazul în care îngrijește un pacient bolnav de cancer, în mod similar cazului în care îngrijește un copil bolnav”, este menționat în expunerea de motive.

La 22 octombrie 2022 a intrat în vigoare Lege nr. 283/2022 care transpune prevederile  Directivei europene nr. 1.158/2019 si care a introdus concediul de îngrijitor cu o durata de maxim 5 zile pe an, concediu diferit de cel pentru îngrijirea bolnavilor de cancer.

Photo credit www.freepik.com

Noutăți

Meniu