Concediul de îngrijitor de care pot beneficia salariații

Concediul de îngrijitor

De anul acesta salariații pot beneficia de concediul de îngrijitor, un nou tip de concediu, diferit de cel pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, existent anterior. Acesta poate avea o durată de 5 zile și poate fi acordat în situația în care un salariat trebuie să îngrijească o rudă sau o altă persoană aflată în gospodăria sa care este grav bolnavă.

Concediul de îngrijitor este stabilit prin Legea nr. 283/2022, care, din 22 octombrie, a modificat oficial Codul muncii și reprezintă o noutate pentru legislația românească, fiind complet diferit de concediul plătit de 45 de zile pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, reglementat de câteva luni.

Acest nou concediu are o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an și va trebui acordat de către angajatori, la cerere, salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă sau o persoană ce stă în aceeași locuință cu aceștia, cu probleme grave de sănătate.

Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului”, conform prevederilor legii.

Sunt considerate rude fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul ori soția unui salariat.

Concediul de îngrijitor nu va afecta perioada de concediu de odihnă. Contractul colectiv de muncă poate prevedea o durată mai mare pentru concediul de îngrijitor decât cea amintită.

Refuzul de a acorda concediul de îngrijitor salariaților ce îndeplinesc condițiile necesare este sancționat cu amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

Potrivit legii, drepturile pe care le-a dobândit un salariat anterior acordării concediului de îngrijitor se vor menține pe toată durata concediului, iar angajatorii nu vor putea concedia un salariat în timp ce acesta beneficiază de concediul de îngrijitor.

Regulile după care va fi acordat concediul de îngrijitor  au fost puse în dezbatere de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Ordinul ce va fi aprobat in aplicarea prevederilor Legii 283 va cuprinde și bolile pentru care va putea fi cerut acest concediu, dar și documentele pe care salariații care au beneficiat de acest drept trebuie să le furnizeze angajatorilor.

Din momentul în care aceste norme vor fi publicate în Monitorul Oficial, salariații care vor avea nevoie să acorde îngrijire rudelor sau celor cu care locuiesc pentru boli grave o vor putea face, iar angajatorii au obligația de a oferi acest tip de concediu salariaților.

Photo credit www.freepik.com

Noutăți