HR Insights: Exploring the Latest Trends – Alexandra Peligrad, Smartemp

  • Care sunt principalele tendințe și provocări pe care le observați în industria resurselor umane în prezent?

Remarcam o evolutie a industriei de resurse umane pe doua planuri, concomitent. Pe de o parte observam o tendinta catre scaderea gradului de rotatie a personalului. Oamenii cauta sa isi asigure stabilitatea locului de munca si au un apetit mai redus pentru schimbare, fata de cel pe care il aveau acum 2 ani de exemplu. Acest trend este intampinat de organizatii cu eforturi pentru cresterea gradului de angajament, de bunastare a angajatilor la locul de munca.

Un trend important in industria resurselor umane este reprezentat de pregatirea personalului la locul de munca, in contextul nivelului ridicat al deficitului de talente. Tinand cont de faptul ca cererea de competente este foarte mare, companiile investesc in programe de invatare continua, programe de mentorat, de dezvoltare a competentelor si chiar dobandirea de noi competente.
Toate acestea merg mana in mana cu definirea mixului de competente la nivel de echipa sau companie, care capata din ce in ce mai multa importanta atat in desfasurarea activitatii, cat si in acoperirea sarcinilor in cazul posturilor ramase vacante. Companiile sunt fortate sa devina mai creative in atragerea, instruirea, recalificarea si pastrarea angajatilor valorosi.

  • Cum credeți că acestea vor influența viitorul muncii temporare?

Angajatorii continuă să caute soluții flexibile și strategice privind forța de muncă pentru a răspunde dinamicii tot mai puternice a modului in care se produc si livreaza bunuri, respectiv se presteaza servicii, in paralel cu crearea de valoare durabilă pe termen lung. Directorii departamentelor de HR se confrunta tot mai mult cu provocari de tipul: cum să adapteze procesele privind angajarea, onboarding-ul și bunăstarea angajaților, in paralel cu presiunea pe care o au pe productivitatea muncii si mentinerea, poate chiar cresterea performantelor financiare si a profitabilitatii companiilor in care lucreaza.

In acest context, munca temporara este si va ramane un punct de sprijin pentru organizatiile care doresc sa se concentreze mai mult pe oameni si mai putin pe procese precum recrutarea, salarizarea si administrarea de personal. Smartemp este alaturi de partenerii sai pentru a prelua aceste responsabilitati si pentru a permite organizatiilor sa se axeze pe dezvoltarea echipelor. Colectivele consolidate in cadrul companiilor cu o cultura organziationala sanatoasa vor fi mereu atragatoare pentru angajatii care doresc stabilitate la locul de munca, chiar daca lucreaza in regim de munca temporara.

  • Ce soluții și inovații aduceți pe piață pentru a răspunde cerințelor tot mai complexe ale angajaților și ale angajatorilor, în ceea ce privește flexibilitatea și gestionarea forței de muncă?

Cu ajutorul solutiilor de automatizare si digitalizare a proceselor de resurse umane utilizate de Smartemp in desfasurarea activitatii, care fac parte din platforma software modulara MyStaff putem defini, stoca si implementa fluxuri si reguli complexe de business, customizabile in functie de specificul business-ului fiecarui partener al nostru.

Softul de resurse umane MyStaff ne ajuta sa implementam rapid orice modificare legislativa, precum si sa acomodam orice schimbare in modul de lucru adoptat de catre clientii nostri in cadrul organizatiilor, permite analiza inteligenta a datelor referitoare la resurse umane ca baza pentru fundamentarea deciziilor de business.

  • Cum vedeți evoluția și potențialul industriei resurselor umane în contextul procesului de digitalizare și automatizare a resurselor umane? Ce soluții și tehnologii implementați pentru a vă menține relevanța?

In ultimii ani, industria resurselor umane a suferit o transformare vizibila, iar tehnologia a jucat un rol important in tot acest proces. Eficientizarea sarcinilor repetitive de HR i-a ajutat pe specialistii de resurse umane sa se concentreze mai mult pe activitati care aduc plus valoare in companii, si aici putem vorbi despre strategii de motivare a angajatilor, de retentie, de atragere a talentelor.  Cu siguranta insa transformarea industriei de resurse umane nu se va opri aici, ci va continua, scopul fiind acela de a eficientiza pe cat posibil toate procesele de lucru.

Prin intermediul solutiilor software pe care le utilizam, platforma MyStaff, oferim clientilor nostri transparenta asupra operatiunilor care implica angajatii temporari. Acestia primesc acces in spatiul virtual al fiecaruia, unde isi pot vedea toate elementele de salariu, pot lansa cereri de concediu, pot aproba diverse cereri din pozitia de manager, pot solicita diverse tipuri de adeverinte pe care le primesc tot in spatiul virtual, isi pot completa elementele de pontaj etc. De asemenea, reprezentatii HR din companiile cu care noi lucram pot accesa aplicatia de salarizare si administrare de personal, precum si rapoarte lunare si periodice referitoare la angajatii temporari.

In plus, procesele noastre de recrutare sunt eficientizate si imbunatatite considerabil prin utilizarea MyStaff Recruitment, un modul software inteligent, integrat cu platforme de joburi precum ejobs.ro si bestjobs.ro, dar si pagina de Cariere a companiei, care permite optimizarea costurilor si a timpulului alocat fiecarui proiect.

  • Având în vedere dezbaterea legată de condițiile de angajare a lucrătorilor non-UE, care sunt provocările cu care vă confruntați în această direcție?

Asa cum stim deja, lucratorii straini beneficiaza in prezent de un tratament egal cu cel oferit romanilor, atat in ceea ce priveste conditiile de angajare, cat si cele de munca, cu conditia sa detina permis de sedere pe termen lung in Romania. In afara costurilor ridicate de aducere si acomodare a lucratorilor non-UE, provocari foarte mari exista la obtinerea permiselor de sedere in Romania, termenele fiind foarte lungi, se pot prelungi chiar si la 6 – 8 luni, ceea ce pentru un angajator inseamna o perioada foarte mare cu posturi neacoperite.

Interviu Alexandra Peligrad, CEO Smartemp