Începând cu 6 Octombrie Regulamentul intern și fișa postului sunt din nou obligatorii și pentru microîntreprinderile cu până la 9 salariați

Regulamentul intern

Ordonanța de urgență OUG 37/2021 care a stabilit, în mai 2021, că regulamentul intern și fișa postului sunt opționale pentru  microîntreprinderile cu până la nouă salariați a fost respinsă oficial prin Legea nr. 275/2022, actul normativ oficializat în acest sens fiind aplicabil efectiv din 6 octombrie 2022, data intrării in vigoare a legii. Aceasta înseamnă că măsurile luate de Guvern se anulează și că se revine la obligativitatea celor două documente.

Opționalitatea fișei postului și a regulamentului intern s-a dovedit mai degrabă problematică pentru angajatori, și mai puțin o debirocratizare în avantajul acestora, astfel că parlamentarii au optat să respingă ordonanța, iar cele două documente să fie, din nou, obligatorii de la data la care legea intră în vigoare – 6 octombrie 2022. În esență, se revine la forma anterioară a prevederilor din Codul muncii ce au fost modificate de OUG 37/2021, adică cea aplicabilă până la 5 mai 2021.

În motivarea parlamentarilor pentru respingerea ordonanței este menționat că „Măsurile propuse ar crea un dezechilibru major în relațiile de muncă prin imposibilitatea angajatorului de a-și realiza obligațiile prevăzute de lege, în același timp lăsând angajații fără protecție. Micul întreprinzător va fi supus unor riscuri enorme, mai ales în fața instanțelor de judecată care nu vor avea instrumente pentru controlarea stării de fapt și de drept într-un anumit litigiu. De asemenea, angajatorii vor fi «descoperiți» și în fața controalelor inspectorilor de muncă. Aceștia vor fi nevoiți să soluționeze petițiile lucrătorilor fără a avea repere concrete, singurul argument fiind «cuvântul salariatului împotriva cuvântului angajatorului»”.

În situația respingerii unei ordonanțe prin lege, efectele acesteia încetează odată cu intrarea în vigoare a actului normativ. În situația de față, s-a revenit la prevederile ce se aplicau înainte de apariția OUG 37/2021 – fișa și regulamentul intern redevin obligatorii pentru microfirmele care au până la nouă salariați.

Este de menționat totodată faptul că Legea nr. 275/2022  anulează inclusiv modificarea ce stabilise că pentru salariații microfirmelor evidența orelor de muncă prestate zilnic se face în condițiile stabilite cu angajații prin acord scris.

Sursa foto freepik.com

Noutăți

Meniu