Numărul localităților în care se va putea ieși mai devreme la pensie s-a mărit din data de 25 iulie 2022

Legea nr. 258/2022

În data de 25 iulie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 744, Legea pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, Legea nr. 258/2022, a adăugat începând cu 28 iulie 2022 , data intrării sale in vigoare, alte trei localități la lista celor poluate, locuitorii acestora și cei din apropierea lor (de pe o rază de opt kilometri) putând să iasă la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.

Mai exact, locuitorilor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani, li se vor alătura și cei din Turburea, judeţul Gorj, din Borsec, judeţul Harghita, și cei din Grinţieş, judeţul Neamţ.

Legea pensiilor (263/2010) prevede că cei ce au locuit multă vreme în anumite zone poluate pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.

Extinderea listei vine în contextul în care în comuna Grințieș se află cel mai mare zăcământ de uraniu din România, ce a fost exploatat până la începutul anilor 2000, iar locuitorii din Borsec au fost expuși pulberilor și noxelor din cauza activității de extracție, preparare și ardere a cărbunelui.

O alta recentă modificare a listei localităților poluate în care se poate ieși mai devreme la pensie a avut loc la sfârșitul lunii mai, când de asemenea au fost introduse în listă alte localități.

Photo credit freepik.com

Meniu