Părinții cu copii mici pot opta pentru munca la domiciliu sau telemuncă pentru patru zile pe lună, dacă activitatea le permite

Părinți pot lucra de acasă

Părinții copiilor mici sau persoanele care au în întreținere copii mici au posibilitatea să aleagă să lucreze de acasă patru zile pe lună, cu condiția ca tipul activității pe care o desfășoară să permită acest lucru.

Această măsură a devenit aplicabilă în urma modificărilor aduse Codului muncii prin Legea 241/2023. Scopul acestei modificări este să ofere salariaților cu copii mici mai mult timp petrecut alături de ei. Documentul oficializat în data de 21 iulie 2023 ca urmare a publicării în Monitorul Oficial Partea I, în vigoare din 24 iulie 2023, prevede că salariații cu copii în vârstă de până la 11 ani pot solicita să lucreze de la domiciliu sau în regim de telemuncă patru zile pe lună, cu excepția situațiilor în care natura muncii nu permite acest aranjament.

Dacă ambii părinți sunt angajați, cererea de lucru de acasă trebuie să fie însoțită de o declarație pe propria răspundere din partea celuilalt părinte, prin care să se confirme că acesta nu a solicitat simultan desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă pentru aceeași perioadă.

Părinții cu copii mici pot lucra de acasă

Persoanele singure, precum cele necăsătorite, văduve sau divorțate, nu au nevoie de o astfel de declarație din partea unui alt părinte.

Pentru a putea beneficia de munca de acasă, părinții cu copii mici trebuie să se asigure că dispun de toate resursele necesare pentru a-și desfășura activitatea și pentru a-și îndeplini atribuțiile specificate în fișa postului.

Această lege are ca obiectiv să echilibreze viața profesională cu cea privată, întrucât mulți părinți se confruntă cu provocări în gestionarea responsabilităților de îngrijire, mai ales din cauza programelor de lucru prelungite și a schimbului de ore, ceea ce afectează negativ forța de muncă, conform celor care au propus această măsură.

Credit foto shutterstock.com

Noutăți

Meniu