Piața Muncii în 2024: Adaptarea Strategiilor de Recrutare și Impactul Flexibilității în Rândul Angajaților – Interviu cu Sorina Donisa, CEO Prohuman și Președinte AFSRU

Foto Sorina Donisa

1. Care sunt, în opinia dvs., principalele tendințe actuale în domeniul resurselor umane?

Domeniul resurselor umane rămâne direct conectat la situația economico-socială. Ca atare, printre tendințele actuale se numără dinamica mai scăzută comparativ cu anii anteriori, eforturi de fidelizare a angajaților, o selecție mai exigentă a candidaților, nivelul de compatibilitate cu rolul primează în fața duratei de închidere a rolului.

2. Cum a evoluat piața serviciilor de muncă temporară în ultimii ani? Cât de diferit a fost 2024 pentru Agențiile de muncă temporară?

Piața serviciilor de muncă temporară în ultimii ani a cunoscut o evoluție ce a urmat îndeaproape evoluția macroeconomică la nivel global. În perioada post-pandemică, s-a caracterizat printr-o creștere datorată cererii de forță de muncă și nevoii de flexibilitate din partea companiilor, iar aceasta a continuat inclusiv în anul 2023, când trendul de creștere s-a stabilizat. Începând cu anul 2024, observăm aceeași tendință de stabilizare a cererii pentru muncă temporară, în linie cu stagnarea macroeconomică înregistrată nu numai în România, ci la nivel global.

3. În ce industrii lucrează cei mai mulți angajați temporari în prezent?

De regulă, munca temporară deservește o gamă largă de industrii, însă putem spune că vedem un număr mai mare de angajați temporari în producție, automotive, în domeniul serviciilor și pe poziții administrative.

4. Care sunt rolurile pentru care recrutarea în regim temporar este foarte dificilă în 2024?

Deși piața muncii nu mai este la fel de dinamică față de anii anteriori, în continuare asistăm la o criză a forței de muncă, iar acest fenomen face ca anumite roluri des solicitate de utilizatori să fie mai dificil de închis, cum ar fi: roluri administrative care necesită anumite competențe specifice unui domeniu, analiști servicii clienți cu competențe de limbi străine, analiști financiari, contabili, operatori producție cu experiență etc.

5. Cum a influențat creșterea cererii de flexibilitate în rândul angajaților modul în care vă adaptați serviciile și soluțiile oferite clienților?

Ne-am adaptat procesele de atragere a talentelor astfel încât să fie mai rapide, mai ușor de accesat pentru candidați, iar nivelul de senioritate a consultanților în recrutare a crescut, fiind nevoie de mai multă experiență pentru a facilita găsirea acelor candidați care oferă un matching aproape perfect cu rolul deschis.

6. Cum arată anul 2024 din punctul de vedere al recrutării și ce perspective sunt pentru 2025?

Din punctul de vedere al recrutării, anul 2024 a fost mai puțin provocator pentru consultanți din perspectiva volumelor recrutate, însă mult mai dificil din perspectiva complexității rolurilor. Angajatorii sunt mult mai atenți la investiția în resursa umană și nu sunt dispuși să mai facă unele compromisuri când vine vorba de nivelul competențelor candidaților; aceștia sunt în căutarea candidatului ideal.

7. Ce s-a externalizat cel mai des către consultanții în recrutare și de ce? Ce provocări întâmpină angajatorii în 2024 în procesul de recrutare?

Întrucât piața muncii s-a mai domolit pe alocuri în 2024 și nu mai sunt atât de multe oportunități în piață ca în trecut, companiile au reușit să atragă mai mulți candidați din piață pentru rolurile cu tradiție, care sunt bine cunoscute în piață. În schimb, pe rolurile complexe, nișate, care necesită o anumită expertiză sau un anumit nivel de experiență, este în continuare greu să atragi talente. Acestea sunt pozițiile care sunt externalizate, cele pe care departamentele interne nu reușesc să le închidă cu propriile forțe. Astfel, poziții ca ingineri dezvoltare sisteme energie regenerabilă, Product Manager și chiar Contabil, ajung să fie externalizate, pipeline-ul de candidați fiind în continuare mic în comparație cu cererea din piață.

8. Într-un studiu derulat de AFSRU în 2023, flexibilitatea muncii s-a situat foarte aproape ca importanță de salarizare. Se menține această dorință a angajaților?

Da, într-adevăr solicitarea de muncă flexibilă, atât în termeni de program, cât și sub formă hibridă, se menține. Angajatorii care oferă aceste condiții de lucru sunt în avantaj față de cei care, spre exemplu, au decis să elimine această facilitate de muncă hibridă.

Noutăți