Care sunt principalele tendințe și provocări pe care le observați în industria resurselor umane în prezent?
Industria resurselor umane a trecut in ultimii ani prin cea mai mare transformare. In prezent Departamentul HR nu mai este doar un simplu serviciu de personal, acum isi asumă rolul de partener de afaceri, initiaza schimbari strategice, participa la implementarea acestora și influenteaza direct indicatorii de performanta financiara ai companiei.
Procesul de automatizare și digitalizare a relației de muncă, munca hibrida sau remote, investitia in formarea angajatilor sunt principalele tendinte care domina departamentul de HR:
- Automatizarea departamentului de HR si digitalizarea relatiilor de munca – sunt create programe noi care simplifica activitatea departamentului de resurse umane ca acesta sa se concentreze mai mult pe motivarea salariatillor si gestionarea optima a activitatii. Digitalizarea procedurilor de HR- integrarea tehnologiei în activitatea departamentelor de resurse umane este un factor important, un instrument cheie de care depinde succesul companiei.
- Work from home, munca hibrid sau remote cu siguranta va fi in continuare preferata angajatilor si se poate observa faptul ca din ce in ce mai multe locuri de munca au imbratisat aceste formate. Acest mod de lucru motiveaza angajatii deoarece le ofera flexibilitate si le permite sa isi gestioneze mai bine timpul.
- Companiile investesc din ce in ce mai mult in formarea angajatilor, in programe de formare si dezvoltare a salariatilor. Angajatorii inteleg necesitatea de a considera angajatul ca o resursă valoroasă pentru organizație, în dezvoltarea căruia merită investit, capitalul uman fiind considerat unul dintre catalizatorii progresului la nivelul unei societăți.
Cum credeți că acestea vor influența viitorul muncii temporare?
Munca temporara, domeniul resurselor umane, parcurge o transformare radicala produsa de schimbarile tehnologice și provocarile in acest departament, in gasirea de specialisti care sa adopte, sa inteleaga si care sa isi dezvolte capacitatea de a se adapta la noile tendinte si de dezvoltare a Hr-ului. Este foarte important ca specialistii de resurse umane sa inteleaga si sa utilizeze la máximum schimbarile in tehnologie. Aceste schimbari aduc un aport semnificativ atat in rezolvarea sarcinilor, a obligatiilor si responsabilitatilor cat si pentru succesul companiilor din Romania.
Ce soluții și inovații aduceți pe piață pentru a răspunde cerințelor tot mai complexe ale angajaților și ale angajatorilor, în ceea ce privește flexibilitatea și gestionarea forței de muncă?
Programul flexibil de munca si lucrul remote sunt cele mai eficiente metode de a motiva angajatii si de a raspunde cerintelor acestora, prin prisma faptului ca acestia isi gasesc echilibrul optim intre viata profesionala si cea personala. Salariatii au nevoie de apreciere, de crestere profesionala intrucat un angajat motivate si fericit este mult mai productiv lucrand mult mai eficient. Este necesar ca angajatorul sa pastreze moralul si implicarea salariatilor prin comunicare eficienta si oferirea unui pachet de beneficii atractiv.
Cum vedeți evoluția și potențialul industriei resurselor umane în contextul procesului de digitalizare și automatizare a resurselor umane? Ce soluții și tehnologii implementați pentru a vă menține relevanța?
Digitalizarea reprezinta nu doar prezentul, ci si viitorul pe piata muncii. Astfel, se va pune ca si pana acum accent pe munca la distanta. In acest an business-urile s-au adaptat unor noi realitati, managerii de HR sunt cei care traseaza noile reguli dupa care firmele isi continua activitatea (reorganizarea spatiilor de lucru, noi politici si proceduri pentru munca la distanta, munca hybrid etc). Departamentul de resurse umane este nevoit sa se adapteze la noile reguli, sa gaseasca solutii corecte din punct de vedere legal si optime atat pentru angajator cat si pentru salariat.
Unul dintre principalele avantaje ale digitalizării este reprezentat de reducerea timpului de procesare a documentelor prin folosirea de aplicații automatizate si prin implementarea de programe care au ca efect gestionarea eficienta a activitatii personalului.
Digitalizarea și automatizarea cu siguranta devin componente esențiale în gestionarea relațiilor de muncă.