Concediul de creștere a copilului (CCC) reprezintă o perioadă importantă pentru părinți, însă obținerea de venituri suplimentare în această perioadă necesită atenție, pentru a nu afecta dreptul la indemnizația CCC.
Potrivit OUG nr. 111/2010, există reguli clare referitoare la veniturile active pe care beneficiarii le pot obține fără a pierde această indemnizație.
În mod excepțional, beneficiarii pot cumula indemnizația cu anumite sume de bani, fără a afecta dreptul la aceasta dacă acestea sunt:
- Diverse sume acordate în baza legii, a contractului colectiv sau individual de muncă, cum ar fi tichete cadou sau prime, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de CCC;
- Venituri supuse impozitului, provenite din desfășurarea efectivă a unei activități în timpul CCC, cu condiția ca nivelul net să nu depășească limita stabilită de OUG 111/2010;
- Indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de nivelul acestora.
În ceea ce privește veniturile active menționate în punctul B, ordonanța specifică, totodată, că cei aflați în CCC pot obține venituri nete anuale de până la opt ori indemnizația minimă.
Indemnizația minimă de CCC este determinată în conformitate cu OUG 111/2010 și nu poate fi mai mică decât valoarea rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR (598 de lei, la momentul redactării acestui material), respectiv 1.495 de lei.
Astfel, pragul maxim de venituri pe care îl pot obține beneficiarii în paralel cu indemnizația de CCC, fără a pierde dreptul la aceasta este de 11.960 de lei (la data redactării acestui articol).
Este important de menționat că veniturile care pot duce la pierderea dreptului la indemnizația de CCC sunt doar cele provenite din desfășurarea efectivă a unei activități. De exemplu, veniturile din închirierea unor imobile sau dividendele nu afectează acest drept, deoarece sunt considerate venituri pasive, nelegate de prestarea unei activități efective în perioada de CCC.