Zilele libere pentru urgențe familiale potrivit Legii 283/2022 pentru modificarea Codului Muncii. In ce condiții pot fi acestea solicitate de angajați

Zile libere pentru urgente familiale

Pe lângă zilele pentru evenimente deosebite, salariații vor putea să absenteze de la locul de muncă și pentru alte urgențe familiale.

Având în vedere că modificările aduse recent Codului Muncii au intrat în vigoare de la 22 octombrie, cele zece zile pot fi acordate deja.

Noutatea a fost introdusă de Legea 283/2022 și oferă posibilitatea salariatului de a absenta de la locul de muncă, în ”situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului, în condițiile informării prealabile a angajatorului și cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.” Absentarea de la locul de muncă prevăzută anterior nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Zilele pentru aceste urgente familiale pot fi deja acordate

Având în vedere că legea care le-a introdus a intrat în vigoare la 22 Octombrie, începând cu această dată salariații pot solicita și pot beneficia de aceste zile libere. Angajatorul poate informa angajații cu privire la acest beneficiu, și nu poate limita sau penaliza în niciun mod exercitarea acestui drept .

Absențele pentru urgențele familiale trebuie recuperate

Legea prevede că ”Angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență”. Așadar, dacă recuperarea se va face în afara timpului normal de lucru, aceasta nu va fi considerată muncă suplimentară și deci nu va fi recompensată în baza regimului orelor suplimentare. Situația recuperării acestor zile libere este similară situației muncii suplimentare compensată prin timp liber, cu precizarea că de această dată inițiativa nu aparține angajatorului și nu este prevăzut un termen pentru recuperare, această modalitate de recuperare urmând să fie stabilită de comun acord între angajat și angajator.

Plata aferentă zilelor în care angajatul a beneficiar de zile libere pentru urgențelor familiale

Legea 283 nu prevede în mod explicit modalitatea de plată sau de recuperare a acestor zile libere, acest aspect putând fi stabilit de părți. Astfel angajatul și angajatorul vor stabili de comun acord dacă plata se va face în zilele când salariatul a absentat sau la momentul recuperării zilelor de absență. Varianta cea mai la îndemână pentru ambele părți este recuperarea în aceeași lună, însă atunci când acest lucru nu este posibil, părțile trebuie să agreeze cum vor proceda.

Înregistrarea în REVISAL

Zilele de absență pentru urgențele familiale nu sunt zile de odihnă sau de concediu fără plată. Deși salariatul va absenta, potrivit noilor prevederi ale Codului, perioada va fi considerată perioadă prestată, deoarece se va recupera. Deci, practic, aceste zile de absență nu reprezintă o suspendare a contractului de muncă, iar absența în baza articolului 152^2 nu poate fi înregistrată în Revisal – cel puțin pentru moment.

Așadar, dacă salariatul va absența pe motive de urgență familială, va fi trecut ca absent motivat.

Pentru a evita orice neînțelegeri este de preferat ca salariatul să notifice absența în scris, iar comunicare privind recuperarea orelor să fie, de asemenea agreată scriptic.

Photo credit www.freepik.com

Noutăți