ARAMT organizează prima conferință din România dedicată muncii temporare

Bucureşti, 18 martie 2014: Asociaţia Română a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT) a organizat astăzi prima conferinţă din România dedicată muncii temporare, „Munca temporară – Beneficii pentru angajaţi şi angajatori”. Conferinţa a analizat provocările cu care acest sector se confruntă, în contextul socio-economic actual – european şi românesc, legislaţia din domeniul forţei de muncă temporare, precum şi beneficiile acestui tip de servicii, pentru piaţa muncii.

Principalele aspecte concrete pe care prima conferinţa ARAMT dedicată muncii temporare le-a abordat au fost: condițiile legislative restrictive; confuzia dintre munca pe perioadă determinată și munca temporară; circuitul birocratic excesiv, când e vorba de mobilitatea forței de muncă pe teritoriul UE; noile inițiative de modificare a legislației muncii temporare care pot reduce semnificativ acest sector de activitate; gradul scăzut de utilizare a muncii temporare de către antreprenorii români.

„Ceea ce ne dorim este să implementăm o cultură a dialogului între ARAMT și toți partenerii implicați – autorități, mediul de afaceri, asociații profesionale, patronate, sindicate, mediul academic – cu ajutorul căreia să putem sprijini realizarea unor politici eficiente în domeniul pieţei muncii, a unor contracte flexibile şi fiabile, precum şi a unor sisteme adecvate de securitate socială, de formare a angajaților pentru a crește gradul de adaptabilitate al acestora la noile cerințe ale pieței. Vrem să contribuim la asigurarea unei tranziţii rapide de la școală la viața activă,” a declarat Sorina Donisa, Preşedintele ARAMT. „Mulţumim partenerilor noştri interni şi externi pentru implicarea în acest proiect, pe care ni-l dorim de lungă durată şi în beneficiul tuturor actorilor din această industrie, fie ei angajaţi sau angajatori”, a adăugat Sorina Donisa.

„ARAMT este asociaţia profesională care reprezintă industria agenţilor de muncă temporară din România. Munca temporară se bazează pe reglementările Directivei Europene cu privire la această industrie, care asigură un grad optim de flexibilitate atât pieţei muncii, cât şi angajaţilor, astfel încât aceştia să poată beneficia de echilibrul dorit între viaţa privată şi cea profesională. De asemenea, această activitate contribuie la crearea de locuri de muncă şi la creşterea economică, iar ţările care au implementat cu succes Directiva Europeană privind munca temporară şi care au o rată de penetrare de peste 2% a acestei industrii deţin o poziție competitivă superioară, din acest punct de vedere. Confederaţia europeană a furnizorilor de servicii de muncă temporară (EUROCIETT) sprijină demersurile ARAMT în promovarea acestei industrii în România” a declarat Annemarie Muntz, Preşedintele EUROCIETT.

Printre temele abordate la conferinţa ARAMT s-au mai regăsit: statistici și tendințe privind sectorul muncii temporare din Europa; eforturile industriei pentru reglementarea în mod adecvat a pieței forței de muncă; munca temporară – o soluţie pentru reducerea şomajului; aspecte practice ale muncii temporare, din perspectiva autorităţilor.

Potrivit ARAMT, peste 52.700 de persoane au fost angajate în regim de muncă temporară în România în 2013, cifra fiind aproape identică cu aceea din 2012 (52.214 angajaţi temporar) şi reprezentând aproape dublul celei din 2010, când se înregistrau 29.926 de angajați temporar.

Aproximativ 62% din angajările temporare au o durată de peste 3 luni, 29% durează între 1 și 3 luni și 9 % sunt pe termen scurt (mai puțin de o lună). Faţă de anul 2012, aceste ponderi ale perioadelor de angajare în totalul pieței de muncă temporară au înregistrat o creştere cu aprox 50% în ceea ce priveşte angajamentele de peste 3 luni, reducându-se semnificativ în ceea ce priveşte angajamentele sub o lună (-50%) şi cele între 1 şi 3 luni (-21%). Potrivit datelor membrilor ARAMT, în 2013 munca în regim temporar a fost mai răspândită în producție (47%) și servicii (32%). Domenii precum agricultura ocupă 5 procente din piața de muncă temporară, construcțiile – 2%, iar alte domenii – 24 %.

Membrii ARAMT derulează, conform estimărilor, circa 70% din activitățile de muncă temporară din România, înregistrând o cifră de afaceri de peste 216 de milioane de euro în 2013, cu aproape 40 de milioane de euro mai mult decât în 2012. Aceasta reprezintă o creștere cu peste 20% față de anul precedent și cu peste 60% față de 2010.

La eveniment au participat invitaţi din străinătate, reprezentanţi ai Eurociett, GI Group, Adecco Management/Consulting. De asemenea, au fost prezenți reprezentanţi ai Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, ai sindicatelor și patronatelor, ai asociațiilor profesionale, precum şi ai mediului de afaceri din România.

***

Despre ARAMT

Asociația Română a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT) este o organizație non-profit, înființată în luna iunie 2010. Fondată de cei mai mari jucători de pe piața serviciilor de resurse umane, ARAMT își propune setarea unor standarde de calitate ale industriei sincronizate cu bunele practici la nivel european, flexibilizarea condițiilor de acces pe piața muncii și crearea de noi locuri de muncă. Cele 13 companii, agenți de muncă temporară autorizați care fac parte din ARAMT sunt în ordine alfabetică: Adecco România, Agenția Professional, APT Resources&Services, Best Personal Services, Gi Group, Grafton Recruitment, IHM Total Consult, Humangest, Lugera, ManpowerGroup România, TjobsRecruit, Trenkwalder și Work Support Agency (WSA).

 

Pentru mai multe informaţii:

Ioana Mesaru – PRAIS Corporate Communications

ioanamesaru@prais.ro.

T: + 40 728 303 664

Meniu