București, România, 31 mai 2012
Cu ocazia Conferinței anuale a Confederației Internaționale a Serviciilor private de ocupare a forței de muncă desfășurată la Londra între 23-24 mai 2012, CIETT și-a argumentat ambiția de a contribui la crearea de piețe ale muncii înalt funcționale în întreaga lume.
Drumul către muncă: un loc de muncă pentru fiecare, omul potrivit la fiecare loc de muncă – astfel poate fi rezumată viziunea globală CIETT
Această viziune este susținută de o serie de angajamente pe care membrii CIETT și le-au asumat pentru următorii 5 ani:
- Sprijinirea a peste 280 de milioane de oameni în traseul lor profesional;
- Facilitarea intrării pe piața forței de muncă a 75 de milioane de tineri;
- Formarea profesională a 65 de milioane de persoane, lărgindu-le astfel orizontul de posibilități profesionale;
- Crearea a 18 milioane de locuri de muncă;
- Asigurarea calității serviciilor pentru 13 milioane de companii.
“Viziunea noastră este să trăim într-o lume unde există un loc de muncă pentru fiecare și fiecare angajat se află la locul potrivit. Această viziune ar putea părea nerealistă în țările care re-intră în recesiune și în care ratele de șomaj înalte reprezintă o prioritate națională, dar serviciile private de ocupare a forței de muncă pot marca o diferență prin faptul că asigură o compatibilitate rapidă și fiabilă între cererea și oferta de pe piața muncii.” Fred van Haasteren, Președinte CIETT, a adăugat că industria este conștientă de faptul că angajamentele asumate par ambițioase, ”dar de fapt ele reprezintă doar vârful iceberg-ului în termeni de posibilități reale ale industriei în contextul unui mediu corect reglementat.”
Această nouă viziune – „Drumul către muncă: un loc de muncă pentru fiecare, omul potrivit la fiecare loc de muncă” – precum și angajamentele industriei reprezintă punctul culminant al unei călătorii globale care a avut drept scop facilitarea conștientizării rolului îndeplinit de către serviciile private de ocupare a forței de muncă în procesul de adaptare a guvernelor, companiilor și indivizilor, construind piețe de muncă mai bune și asigurând locuri de muncă decente. Călătoria a început la Geneva în octombrie 2011, odată cu lansarea unui raport de cercetare intitulat „Adaptarea la schimbare”, produs în colaborare cu Boston Consulting Group și care a inspirat discuții cu autorități legislative, sindicate, experți și organizații non-guvernamentale din întreaga lume. Ciett și-a prezentat raportul în 21 de țări, fiind tradus în 6 limbi pentru un public țintă de 1800 de persoane.
Denis Pennel, Director CIETT, a subliniat modul în care serviciile private de ocupare a forței de muncă susțin funcționalitatea piețelor de muncă.
„Mai mult ca niciodată, intermediarii sunt necesari pe piața muncii pentru a facilita accesul la muncă. Deși șomajul global a atins un nivel record, milioane de poziții rămân ne-ocupate. Noua viziune a industriei, Drumul către muncă semnalează modul în care serviciile private de ocupare a forței de muncă le oferă oamenilor speranță, asigurându-le o intrare în piața Muncii și creând o oportunitate către contracte permanente. Industria sprijină de asemenea tranzițiile profesionale în cariera individuală. Industria noastră se află în poziția unică de echilibra nevoile indivizilor față de constrângerile companiilor și de a fi un motor pentru schimbare.”
Asociația Română a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT), în calitatea sa de membră a Confederației Europene a Agențiilor Private de Ocupare a Forței de muncă (EuroCIETT) susține viziunea globală CIETT, sperând ca acest lucru să contribuie la îmbunătățirea gradului de funcționalitate a pieței de muncă din România.
SFÂRŞIT
Notă pentru editori
Despre „Adaptarea la schimbare”
Raportul „Adaptarea la schimbare: Cum facilitează serviciile private de ocupare a forţei de muncă adaptarea la schimbare, îmbunătăţirea pieţelor muncii şi munca decentă” a fost realizat prin cercetările comandate de Confederaţia Internațională a Agenţiilor Private de Ocupare a Forţei de muncă (CIETT) şi realizat cu sprijinul şi asistenţa The Boston Consulting Group.
Despre CIETT
Ciett este organizația care reprezintă interesele celor mai reputate agenții private de ocupare a forței de muncă din întreaga lume. Recunoscută ca atare de către organizații internaționale cum ar fi instituții UE, Organizația Internațională a Muncii, OECD, Banca Mondială, Ciett reprezintă industria prin membri corporate ca Adecco, GI Group, Kelly Services, Manpower Group sau Randstad, precum și prin 47 de federații naționale din întreaga lume. Membrii Ciett concurează respectând drepturile muncitorilor și lucrează în strânsă colaborare cu guvernul și cu sindicatele pentru combaterea muncii la negru. Ciett semnalează însă că reglementările inadecvate, precum și un mic număr de agenții care și-au pierdut reputația pot constitui obstacole în calea realizării adevăratului potențial al industriei.
Agențiile private de ocupare a forței de muncă sunt companii private care acoperă un spectru larg de servicii HR către clienți din sectoarele privat și public, inclusiv muncă temporară, management interimar, recrutare top management, outplacement și formare profesională.
Mai multe informații la www.eurociett.eu
Despre ARAMT
Asociația Română a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT) este o organizație non-profit, apolitică, independentă și democratică înființată în luna iunie 2010. Fondată de cei mai mari jucători de pe piața serviciilor de resurse umane, ARAMT își propune setarea unor standarde de calitate ale industiei sincronizate cu bunele practici la nivel european, flexibilizarea condițiilor de acces pe piața muncii și crearea de noi locuri de muncă, în contextul în care România are în acest moment cea mai mica rată a contractelor de muncă temporară din Europa.
Cele 9 companii, agenți de muncă temporară autorizați care fac parte din ARAMT sunt în ordine alfabetică: Adecco, Agenția de Servicii Professional, APT Resources&Services, Gi Group, Grafton Recruitment, Lugera&Makler, Manpower Romania, TjobsRecruit și Trenkwalder.