București, 13 noiembrie. Peste 52.000 de persoane au fost angajate în regim de muncă temporară în 2012, cifra reprezentând aproape dublul celei din 2010, când se înregistrau 29.926 de angajați temporar se arată într-un studiu recent al Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT). Membrii ARAMT derulează, conform estimărilor, circa 70% din activitățile de muncă temporară din România cu o cifră de afaceri de peste 178 de milioane de euro în 2012, se arată în studiu. Aceasta reprezintă o creștere cu peste 10% față de anul 2011 și cu 25% față de 2010. „Studiul confirmă faptul că tot mai mulți angajați consideră munca temporară ca o soluție economică și de carieră viabilă, răspunzând nevoii ocupaționale atât a angajatorilor cât și a forței de muncă, indiferent de nivelul de calificare și studii a acesteia”, a declarat Sorina Donisa, Președinte ARAMT. Majoritatea celor angajați temporar în România (46%) au studii medii și 23% au studii superioare. Un alt procent semnificativ de 20% este reprezentat de studenți și doar 12% provin din rândul celor care nu au studii medii (muncitori calificați și necalificați).
Repartizarea pe grupe de vârstă a angajaților temporar în 2012 este relativ eterogenă pentru angajații între 21 și 45 de ani, înregistrând valori cuprinse între 26% și 30% pentru fiecare grupă de vârstă. Munca în regim temporar este mai răspândită în producție (47%) și servicii (32%) indică studiul ARAMT. Domenii precum agricultura și administrația publică ocupă câte 4 procente din piața de muncă temporară, construcțiile – 3%, iar alte domenii – 9 %. În concordanță cu tendința ascendentă a pieței, numărul de ore lucrate în regim de muncă temporară per angajat a crescut la 927 în 2012, de la 919 ore în 2011 și 742 ore în 2010 reflectând o cerere și o utilitate crescute în rândul companiilor angajatoare. Aproximativ 45% din angajările temporare au o durată de peste 3 luni, 37% durează între 1 și 3 luni și 18% sunt pe termen scurt (mai puțin de o lună). Aceste ponderi ale perioadelor de angajare în totalul pieței de muncă temporară s-au menținut relativ constante din 2010 până în prezent.
Potrivit datelor membrilor ARAMT, 33% dintre angajații temporari provin din rândul șomerilor, 13% sunt persoane care au avut anterior contracte de munca determinate, 18% au fost persoane inactive, 21% sunt studenți, iar 5% au mai fost angajați temporar. La nivelul Asociației, doar în anul 2012 au fost investiți peste jumatate de milion de euro pentru programe de training al angajaților temporar, în creștere față de aproximativ 340.000 euro în 2011 și doar 32.000 euro în 2010 se mai arată în studiu. „Acesta este primul studiu de amploare realizat în România, care cuprinde principalii actori în domeniul serviciilor de angajare temporară şi care ne permite să analizăm cât mai exact impactul activității noastre la nivelul forței de muncă interne,” a adăugat Sorina Donisa, Președinte ARAMT. Studiul a fost realizat în luna octombrie 2013 în rândul membrilor Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară prin intermediul Ipsos Marketing.
Despre ARAMT
Asociația Română a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT) este o organizație non-profit, înființată în luna iunie 2010. Fondată de cei mai mari jucători de pe piața serviciilor de resurse umane, ARAMT își propune setarea unor standarde de calitate ale industriei sincronizate cu bunele practici la nivel european, flexibilizarea condițiilor de acces pe piața muncii și crearea de noi locuri de muncă. Cele 11 companii, agenți de muncă temporară autorizați care fac parte din ARAMT sunt în ordine alfabetică: Adecco România, Agenția Professional, APT Resources&Services, Best Personal Services, Gi Group, Grafton Recruitment, IHM Total Consult, Lugera, ManpowerGroup România, TjobsRecruit și Trenkwalder.
Sursa foto freepik.com