SERVICIILE PRIVATE DE OCUPARE A FORŢEI DE MUNCĂ PERMIT ADAPTAREA LA SCHIMBARE, ÎNSĂ ROLUL LOR ESTE ÎN CONTINUARE SUBEVALUAT

Sorina Donisa, CEO APT Resources & Services

Noua cercetare Eurociett / Boston Consulting Group arată că percepţiile învechite şi reglementarea necorespunzătoare împiedică realizarea potenţialului Serviciilor private de ocupare a forţei de muncă

Bucuresti, Romania, 09.12.2011

Serviciile private de ocupare a forţei de muncă asigură o punte către progresul social şi economic, conform noului raport global „Adapting to Change” (Adaptarea la schimbare) făcut public astăzi în Romania de către aramt , Confederaţia europeană a agenţiilor private de ocupare a forţei de muncă, care a întocmit raportul împreună cu Boston Consulting Group.

Constatările incluse în raportul “Adapting to Change” indică posibilitatea serviciilor private de ocupare a forţei de muncă de a permite adaptarea la schimbările sezoniere, structurale şi ciclice de pe piaţa muncii în Europa. În peisajul actual plin de provocări, multe organizaţii apelează la industria agenţiilor private de ocupare a forţei de muncă pentru a se adapta schimbărilor previzibile şi imprevizibile, şi pe bună dreptate; datele descoperite la nivel european arată că trei sferturi dintre organizaţiile care folosesc serviciile private de ocupare a forţei de muncă îşi revin mai repede în urma unei perioade de declin.

Conform Rezultatelor analizei Indicelui de eficienţă a reglementărilor la nivel European se remarca diferenţele semnificative între ţări în ceea ce priveşte valoarea indicelui referitor la reglementarea agenţiilor private de ocupare a forţei de muncă.

Dupa cum observam in tari fara reglementari sau cu reglementari invechite ale agentiilor private de ocupare a fortei de munca indicele are o valoare scazuta (Turcia, Argentina, Chile, Grecia, Luxembourg) in timp ce pe piete mai mature in care reglementarile agentiilor private de ocupare a fortei de munca au fost dezvoltate si ajustate la nevoile piatei muncii indicele arata valori ridicate (Olanda, Suedia, Statele Unite, Danemarca, Marea Britanie).

ARAMT in calitatea sa de membru Eurociett recunoaşte rolul vital pe care serviciile private de ocupare a forţei de muncă îl joacă atât în facilitarea adaptării la această perioadă nesigură şi plină de provocări, cât şi în asigurarea progresului social şi economic.

Sorina Donisa, Presedinte ARAMT spune: „Raportul demonstrează că serviciile private de ocupare a forţei de muncă creează locuri de muncă ce nu ar exista altfel: trei sferturi dintre organizaţiile care apelează la acestea nu iau în considerare angajarea unor lucrători permanenţi ca alternativă la munca temporară. De fapt, serviciile private de ocupare a forţei de muncă reduc şomajul structural – creând mai multe oportunităţi de muncă pentru un număr mai mare de persoane – precum şi şomajul fricţional asigurând o corespondenţă mai bună şi mai rapidă între oferta şi cererea de locuri de muncă.”

În Romania migrarea fortei de munca, gradul de adaptabilitate scazut al fortei de munca la conditiile pietei actuale, precum si schimbarea legislatiei constituie provocari ale anului 2011 atat pentru companii cat si pentru candidati.

Nivelul de penetrare a muncii temporare in piata muncii variaza de la 1,7% in Japonia la 1,4 % in Europa si 1,3 % in SUA. In Europa, Marea Britanie este cea mai dezvoltata piata  avand o rata de penetrare de 4,8. Topul primelor tari in ceea ce priveste numarul angajatilor temporari sunt SUA, Marea Britanie, Africa de Sud, Japonia si Germania. Rata de penetrare a muncii temporare este ridicata in piete mature si funtionale cum sunt cele din Marea Britanie si Olanda si are cote scazute in piete mai putin flexibile ca cele din Grecia, Spania si Romania.

La nivel mondial, pieţele muncii se confruntă cu provocări fără precedent. Globalizarea, modificările demografice şi structurale, combinate cu caracterul imprevizibil şi din ce în ce mai complex al economiilor au generat un mediu nou volatil în care pieţele muncii se află în permanentă mişcare, creând şi distrugând constant locuri de muncă. Guvernele, întreprinderile şi persoanele fizice depun eforturi mari pentru a face faţă problemelor generate de acest mediu, inclusiv în ceea ce priveşte nivelul ridicat al şomajului, discrepanţa permanentă între competenţele disponibile şi cele de care au nevoie întreprinderile, mobilitatea ocupaţională redusă şi nivelurile scăzute de participare pe piaţa muncii, în special în rândul tinerilor.

Sorina Donisa, Presedinte ARAMT spune: Într-o epocă în care şomajul este în continuă creştere, industria serviciilor private de ocupare a forţei de muncă are un rol crucial în stabilirea legăturii între nevoile întreprinderilor şi capacităţile indivizilor; în stimularea unei participări sporite pe piaţa muncii şi facilitarea dialogului social ca mijloc de promovare a muncii decente. Cu toate acestea, trebuie să cultivăm în primul rând mediul corespunzător şi nivelul de reglementare adecvat. Ca industrie, ne angajăm să lucrăm în parteneriat cu toţi actorii relevanţi pentru a îmbunătăţi guvernanţa şi standardele de calitate ale industriei în lume şi pentru a deveni pentru lucrători un agent activ în domeniul găsirii unui loc de muncă.

SFÂRŞIT

Notă pentru editori

Despre Raport

Raportul „Adaptarea la schimbare: Cum facilitează serviciile private de ocupare a forţei de muncă adaptarea la schimbare, îmbunătăţirea pieţelor muncii şi munca decentă” se bazează pe cercetările comandate de Eurociett, Confederaţia Europeană a Agenţiilor Private de Ocupare a Forţei de muncă şi realizate cu sprijinul şi asistenţa The Boston Consulting Group.

Despre ARAMT

Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) este o organizatie non-profit, apolitica,  independenta si democratica infiintata in luna iunie 2010. Fondata de cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor de resurse umane, ARAMT isi propune flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de munca, in contextul in care Romania are in acest moment cea mai mica rata a contractelor de munca temporara din Europa, setarea unor standarde de calitate ale industiei sincronizate cu bunele practici la nivel european.

Cele sapte companii, agenti de munca temporara autorizati care au fondat ARAMT sunt in ordine alfabetica: Adecco, Agentia de Servicii Professional, APT Resources&Services, Gi Group, Lugera&Makler, Manpower Romania si Trenkwalder.

Despre Eurociett

În calitate de voce pentru alegerile de pe piaţa muncii, Eurociett este organizaţia recunoscută care reprezintă interesele industriei agenţiilor private europene de ocupare a forţei de muncă, organizate şi reglementate corespunzător. Fiind recunoscută astfel de către organizaţiile internaţionale (de ex. instituţiile UE, Organizaţia Internaţională a Muncii, OCDE, Banca Mondială), Eurociett reprezintă industria în ansamblul său (reunind 30 de federaţii naţionale) şi diversitatea sa (reprezentând şapte dintre cele mai mari companii de recrutare multinaţionale, precum şi zeci de mii de IMM-uri). Eurociett recunoaşte rolul vital pe care îl joacă serviciile private de ocupare a forţei de muncă pentru a ajuta organizaţiile, economiile şi cetăţenii să se adapteze mai uşor la schimbare, precum şi capacitatea acestora de a-şi spori participarea pe piaţa muncii, de a reduce şomajul, de a crea pieţe ale muncii mai bune şi de a asigura munca decentă. Totuşi, Eurociett recunoaşte în acelaşi timp că reglementarea inadecvată şi numărul restrâns de agenţii cu o reputaţie îndoielnică pot împiedica industria să îşi atingă potenţialul.

Prin reţeaua sa de 48.000 de sucursale şi 229.000 de angajaţi permanenţi, membrii Eurociett angajează anual peste 3 milioane de lucrători (echivalent în program de lucru complet, pe timp de zi). Prestează servicii prin intermediul unei game complete de servicii de resurse umane: muncă temporară, recrutare, management intermediar, recrutarea personalului de conducere, detaşare şi formare. Eurociett promovează contribuţia a milioane de lucrători temporari la economia noastră. Reprezentând agenţii private de prestigiu din domeniul ocupării forţei de muncă, membrii Eurociett refuză să câştige avantaje în faţa concurenţei în detrimentul drepturilor lucrătorii şi colaborează îndeaproape cu guvernele şi sindicatele pentru a combate munca ilegală şi dumpingul social. Eurociett intenţionează, de asemenea, să promoveze şi să îmbunătăţească standardele de calitate în cadrul industriei muncii temporare, prin coduri deontologice şi alte mijloace de autoreglementare.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.eurociett.eu.

Info ARAMT: oana-laura.ariton@aramt.ro; sorina.donisa@apt.ro

Comunicatedepresa.ro

Meniu