2025, anul austerității și în piața muncii. Ce se va întâmpla cu salariile din mediul privat? Specialist: Piața muncii rămâne sub semnul precauției

Piața muncii se pregătește pentru un an dificil, în acord cu măsurile fiscale menite să consolideze bugetul de stat, pe care Guvernul le-a adoptat prin ordonanța trenuleț. Aceste măsuri de austeritate includ înghețarea creșterilor salariale pentru bugetari, dar și eliminarea facilităților de care beneficiază angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Dacă la stat sunt blocate creșterile de salarii și de sporuri, în ce context va mai fi loc și de majorări salariale la privat?

În ciuda faptului că, în 2024, politicienii au promis că nu vor crește taxele, în ultimele zile ale anului Ministerul Finanțelor publică o nouă ordonanță prin care propune măsuri de creșteri de taxe și eliminare a unor facilități. Conform experților, aceste măsuri vor pune noi presiuni pe umerii antreprenorilor români, care vor trebui să mențină salariile angajaților și să suporte creșterea taxelor.

2024 se încheie cu ordonanța trenuleț. Ce măsuri vizează angajații și angajatorii

Guvernul a adoptat la final de 2024 ordonanța trenuleț ce prevede, printre altele îngheţarea, la nivelul lunii noiembrie 2024, a salariilor angajaţilor din sistemul bugetar, precum și a sporurilor primite de aceștia. Sindicatele se pregătesc de ieșiri în stradă și de proteste chiar și în prima parte a anului 2025, pentru a-și arăta nemulțumirea cu privire la măsurile cuprins în ordonanța austerității. Angajaţii din sistemul penitenciar, poliţiştii și studenții au protestat în fața Guvernului chiar în timp ce executivul s-a reunit în ședința în care a discutat despre această ordonanță. Și sindicatele din educație amenință cu proteste.

Noutăți