Trei lideri de companii cu origini elveţiene, Adecco RomÂnia, MET Romania şi Novartis România, dezvăluie cum au transformat provocările pieţei româneşti în oportunităţi, devenind jucători de top în industria de resurse umane, energie şi farmaceutică. Prin inovaţie, transparenţă şi precizia specific elveţiană, au reuşit nu doar să se adapteze nevoilor locale, ci să devină şi lideri în sectoarele lor de activitate. Cum şi-au propus să modeleze în continuare viitorul economic al României?
Adecco este liderul mondial în servicii de resurse umane, prezent în 60 de ţări. Angajează peste 2.000.000 de angajaţi temporari zilnic şi are 70.000 de angajaţi la nivel global. În ceea ce priveşte România, Adecco are 20 de filiale, dintre care 10 sunt răspândite pe întreg teritoriul ţării, iar 9 funcţionează în cadrul companiilor partenere.
Adaugă că, pe lângă investiţiile constante în tehnologie, inclusiv în inteligenţa artificială, se concentrează pe dezvoltarea individuală, oferind de două ori pe an posibilitatea fiecărui angajat de a avea un interviu personalizat cu managerul său, pentru a discuta progresul, provocările şi oportunităţile de creştere. De asemenea, acordă atenţie mediului de lucru, asigurând un echilibru între viaţa profesională şi personală, inclusiv prin oferirea flexibilităţii de a lucra de la distanţă. Referindu-se la tendinţele globale şi la felul în care, Adecco România se aliniază acestora observă că pe piaţa locală există multe profesii care sunt aproape inaccesibile, astfel că sunt nevoiţi să apeleze la muncitori din afara Europei. „Pentru a acoperi aceste goluri, Adecco investeşte considerabil în resurse interne specializate atât în recrutarea locală, cât şi în cea din afara Uniunii Europene. De asemenea, colaborăm cu instituţii locale pentru a oferi orientare în şcoli şi universităţi şi, acolo unde este posibil, formări specifice, în funcţie de nevoile clienţilor noştri.”
Una dintre cele mai mari provocări pentru piaţa muncii din România va fi, de altfel, să abordeze lipsa de angajaţi, atât la nivel general, cât şi specializat. „Adecco cunoaşte foarte bine această problemă, având posibilitatea de a împărtăşi din experienţa multor ţări din întreaga lume. Cu siguranţă, un instrument care ar trebui introdus şi în România, dacă legislaţia locală ar permite acest lucru, este formarea muncitorilor temporari”, crede el. Aceştia ar avea o pregătire dedicată şi specifică pentru a acoperi anumite goluri pe care piaţa nu le poate suplini în mod curent. În plus, pentru a face munca temporară şi mai utilă, ar trebui introduse instrumente care să protejeze muncitorul temporar în perioadele în care nu are un contract activ, dar aşteaptă să obţină unul, sau să faciliteze accesul acestuia la obţinerea de credite: „Însă, toate acestea reprezintă o discuţie amplă şi, cu siguranţă, dificil de realizat pe termen scurt”.
Sursa foto și articol complet pe zf.ro