Presiune asupra bugetelor companiilor
Lupta pentru talente este una dintre principalele probleme cu care se confruntă companiile de pe piaţa muncii din România, una despre care angajatorii cred că va continua să-i preseze şi în 2023. După pandemia de COVID-19 şi în contextul geopolitic actual, dorinţele candidaţilor s-au schimbat: vor să lucreze predominant de acasă sau de la distanţă, cer flexibilitate şi beneficii extrasalariale inedite, scrie ZF, citat de Mediafax.
Perioada pe care o traversăm este o perioadă cu sentimente amestecate. Pe de o parte avem penuria de candidaţi pe mai toate palierele care a pus presiune pe bugetele companiilor atât în atragerea de noi angajaţi, cât şi în retenţia talentelor cheie, crede Oana Popescu, managing director în cadrul companiilor de recrutare Humangest Group şi IHM Total Consult.
„În marea majoritate, angajatorii au fost nevoiţi să îşi suplimenteze bugetele de salarii în cea de-a doua parte a anului, pentru a rămâne competitivi. În anumite sectoare unde piaţa s-a dezvoltat extrem de mult în ultima perioadă, precum industria automotive sau IT, problemele de recrutare au trecut de mult de nivelul de angajaţi specializaţi şi s-au accentuat şi în zona de entry-level. Aici angajatorii au fost din ce în ce mai creativi în creionarea pachetelor de beneficii pentru a creşte retenţia”, a spus ea pentru realizarea suplimentului „Angajatorii, faţă în faţă cu transformarea pieţei muncii”, realizat de ZF în parteneriat cu Top Employers Institute.
Remote work
În plus, în această perioadă în care se poate lucra remote de oriunde din lume, companiile străine angajează români care rămân în ţară. Astfel, ei sunt o resursă la care angajatorii locali nu au acces.
Exodul resurselor
„Avem numeroase sectoare în care concurăm deja cu firme din străinătate. Există o tradiţie în exodul resurselor umane din sistemul medical, agricultură, hospitality, construcţii, IT, iar posibilitatea de a lucra remote nu a făcut decât să lărgească paleta de posibilităţi”, a concluzionat reprezentanta Humangest şi IHM Total Consult.
Sorina Donisa, CEO-ul companiei de recrutare în regim temporar APT Prohuman, spune şi ea că există competiţie din partea companiilor care angajează prin munca remote, dar că angajatorii simt mai mult presiunea plecărilor din ţară în străinătate.
Articol publicat de www.jurnalul.ro
Photo credit freepik.com