Angajatorii spun că nu mai au de unde recruta şi se îndreaptă din ce în ce mai mult spre forţa de muncă non-UE. Sorina Donisa, Prohuman APT: „Majoritatea companiilor intenţionează să recruteze personal non-UE, trendul este clar

♦ Companiile spun că vor să aducă muncitori non – UE pentru poziţii din producţie, IT, logistică, HoReCa, agricultură, construcţii, curierat, BPO/SSC şi transport ♦ Romulus Badea, Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă din România: „În Ungaria pot fi aduşi muncitori străini în 30 – 45 de zile, iar la noi cel mai repede vin în cinci luni şi jumătate. Avem cazuri în care vin şi într-un an de zile.” ♦ Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii: „Pot să spun că cota de 100.000 de persoane nu va scădea. Sunt instituţii de profil care ar dori cumva să o lăsăm mai uşor cu importatul de forţă de muncă din diverse zone mai sensibile ale planetei.”

Companiile de pe piaţa locală se confruntă încă cu un deficit de forţă de muncă, cu toate că un val de prudenţă pluteşte asupra economiei locale. Astfel, angajatorii spun că au nevoie de oameni pentru acoperi joburi în producţie, IT, HoReCa, agricultură sau construcţii, poziţii care ar putea fi acoperite cu forţă de muncă din ţări non-UE, doar că procesul prin care aceşti oameni sunt aduşi în ţară este unul anevoios din cauza piedicilor şi barierelor administrative.

Articol publicat de ZF.ro Photo credit ZF.ro

Noutăți

AFSRU logo
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.