Top 10 domenii cu cele mai mari salarii din România

Salariul mediu net a ajuns, în martie 2022 la valoarea de 3.937 de lei, în creștere cu 216 lei comparativ cu luna februarie, fiind echivalentul unei majorări de 5,8%, conform celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică (INS). Care sunt domeniile cu cele mai mari salarii din România?

Comparativ cu luna martie a anului 2021, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,0%. În ceea ce privește salariul mediu brut, acesta a fost 6.401 lei, cu 342 lei mai mare decât în luna februarie a acestui an.

În luna martie 2022, în majoritatea domeniilor de activitate, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut datorită acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), potrivit INS.

Inflația va pune în continuare presiune pe salarii în acest an, independent de decizia angajatorilor de a crește sau nu salariile la nivelul angajaților. Cele mai recent date transmise de INS indică o rată a inflației care ajunge la 13,8% în luna aprilie, după ce în martie trecuse de 10%.

„Inflația va crește destul de serios. Pentru angajator apare și nevoia creșterii salariale care nu vine întotdeauna la pachet cu resursele pe care le are. Va fi o presiune în continuare din partea angajaților pentru creșteri salariale. Noi, din ce am discutat cu partenerii noștri, am văzut că unele companii au bugetat creșteri de 20%, dar sunt și companii care nu au bugetat creșteri sau chiar încearcă să își reducă costul cu personalul, menținând numărul de oameni pe care îl au”, a declarat pentru wall-street.ro, Florin Godean (foto), Country manager Adecco România, companie de recrutare de personal în regim temporar.

Citiți materialul complet aici 

 

Meniu